Blog

Leto v Banskej Bystrici

Banská Bystrica je krásne historické mesto, ktoré sa nachádza v strede Slovenska, v ktorom je určite čo navštíviť a my Vám v našom blogu niektoré z nich predstavíme.

Začali by sme centrom Banskej Bystrice a to znamená, že najbližšími pamiatkami k nášmu hotelu. Smerom od hotela sa pred vami nachádza mestský hrad tzv. Barbakan. Areál mestského hradu sa skladá z kostola Panny Márie, tzv. Matejovho domu, tzv. slovenského kostola, radnice, budovy fary a kamenného opevnenia s baštami, vstupnou bránou s Barbakanom, ktorým sa do areálu vchádzalo. V roku 2005 prebehla kompletná rekonštrukcia priestorov mestského hradu. Od roku 2009 je v priestoroch hradu kaviareň a reštaurácia.

Keď sa presunieme ďalej, otvorí sa nám pohľad na námestie SNP, kde Vás upúta veľa pamiatok ako napríklad Hodinová veža, ktorá je známa aj ako šikmá veža, nakoľko jej vychýlenie je 68 centimetrov a jej výška je 34 metrov a ponúka nádhernú vyhliadku na námestie. Taktiež môžete ďalej navštíviť múzeum SNP, stredoslovenské múzeum, galériu Dominika Skuteckého.

Leto v Banskej Bystrici ponúka veľa príležitostí ako tráviť voľný čas. Ako už vieme Bystrica má veľmi dobrú polohu, a preto je ideálna na turistiku, nakoľko hustá sieť značených chodníkov ponúka trasy pre rodiny s deťmi, ale aj pre skúsených turistov. Ponúka Vám trasy do Kremnických vrchov, Nízkych Tatier a taktiež aj Veľkej Fatry. Odporúčame turistiku napríklad na Krížnu, ktorej hrebeň Vám vyrazí dych, taktiež aj Majerova skala alebo o peknú prechádzku sa postará výlet na Bystrické sedlo, odkiaľ viete prejsť až na Skalku. 

Určite potešíme aj cyklistov, lebo cykloturistické trasy sú tu tiež veľmi rozsiahle a ponúkajú veľa možností. Do obľúbených cykloturistických destinácií vás od júna do septembra pohodlne vyvezie cyklobus premávajúci cez víkendy a počas sviatkov.

V lete sú aj ideálne podmienky na splav Hrona, ktorý dodá neodmysliteľnú štipku adrenalínu a dopraje zábavu pre celú rodinu. Lodenica na Mlynčoku v Slovenskej Ľupči zabezpečuje splav Hrona vrátane požičania a prepravy výstroja a lodí. 

Na záver by sme Vám ešte chceli odporučiť návštevu Španej doliny, kalvárie v Bystrici, dreveného kostolíka v Hronseku, ktorý je zapísaný aj v zozname dedičstva UNESCO, a ak by ste sa chceli v lete trochu ochladiť, máte možnosť navštíviť aj Harmaneckú jaskyňu.

Tieto možnosti, a ešte mnoho ďalších, Vám poskytuje toto rozmanité okolie, ktoré sa zaručene postará o program a nebudete mať núdzu o zážitky.